לתוך קניון אפל

את הרומן שלו עם ספרי מתח התחיל צור ב־1998, עם צאת ספרו “השזיף השחור” (הוצאת הקיבוץ המאוחד), שבמרכזו עמדה פרשיית התאבדות של חייל ממוצא אתיופי. “בתוך שבועיים מכרתי למעלה מ־6,000 עותקים”, הוא מספר, “ואז התחילה האינתיפאדה, והספר מת כשאני מתִּי יחד איתו, לאחר שעבדתי עליו לא פחות מחמש שנים. בעקבות זה השתתקתי בכתיבה לעשר שנים, פרט לכתיבת מדריכי טיולים. כשחזרתי לכתוב ב־2010 והסתכלתי אחורה על מה שכתבתי, הבחנתי שהמנוע היה חקירה משטרתית והבנתי שכדאי לי להעביר את זה למרכז בתהליך מקוצר, שלא ייקח ממני חמש שנים”.

בתהליך הכתיבה הספרותית יש הרבה עבודה שחורה.
“אתה צודק. התחקיר נמשך לרוב יותר מהכתיבה עצמה, אם כי כשאני מסתייע בידע אישי, זה מקצר את התהליך. כך נעזרתי בכתיבת ‘צרות בגן עדן’ (הוצאת כנרת זמורה ביתן, 2001) בהיכרות שלי עם בנגקוק ובכתיבת ‘אבודה’ (הוצאת כתר, 2017) בהיכרות שלי עם קוסמוי ועם קמבודיה. פרט לכך, על סופר מתח לקרוא כל הזמן מותחנים כדי לדעת מה עושים ולבוא טעון לכתיבה עצמה. אם בימים אני קורא את הדוקומנטרי, בלילות אני קורא את הפיקשן”.

לקראת כתיבת הספר החדש, התנחלת בנתיבות, שבה מתנהלת העלילה?
“בנתיבות שוטטתי ברגל וישבתי לא מעט במכלול של הבאבא סאלי. כשאני בא למקום הזה, אני לא מציג את עצמי כסופר או כעיתונאי. אבל היה נהג מונית ש’הריח’ אותי ושאל אם ארצה שייקח אותי לפינות האפלות בנתיבות, לאחר שזיהה אותי מהופעותיי בטלוויזיה בעבר”.

מדוע בחרת בנתיבות כמקום התרחשות העלילה?
“הפעם רציתי לצאת מהמרכז, מה גם שאני לא מרגיש בשל להביא את סיפור המתח התל־אביבי, כפי שאני רואה אותו. כלומר, עדיין לא מצאתי את סיפור המתח המתאים לתל אביב. כרגע אני בפרובינציה, ולאחר ‘המחוז הדרומי’ יופיע הספר ‘המחוז הצפוני’, שעלילתו מתרחשת בגליל. בכל מקום אני זורק את האנשים לתוך קניון אפל, שממנו אני דולה סיפורים שלא סופרו, או שהתעלמו מהם, או שנמנעו מלהיכנס אליהם, כמו נושא ה־MeToo#, שלהתרשמותי מרתיע סופרות”.

נשים לא יוצאות הכי טוב בספרך, פרט לאביגיל, סטודנטית דתייה שממלאת תפקיד חשוב בפענוח שתי פרשיות שבספר.
“אתה לגמרי צודק. אני מציג את הנשים הפותות שנסמכות על הרבי שלהן ולא רואות מה שהן צריכות לראות, או עוצמות עיניים מול תופעות שליליות, שאסור להתעלם מהן. כי ספר מתח לא בא למרוח יוד או לשים פלסטר, אלא לחטט בפצעים, כולל העוולות המוסריות”.

כיום צור מתגורר עם רעייתו קרין, אמנית רב־תחומית, בבית ערבי ישן משופץ ביפו, ליד שוק הפשפשים. “יש כאן דו־קיום יפה של יהודים וערבים”, הוא אומר. “אני שומע כאן את קריאות המואזינים ואת צלצולי הפעמונים של הכנסיות - ושום דבר לא מפריע לי”. לאחר שהוציא את ספריו הקודמים בהוצאות מוכרות, את ספרו הנוכחי, ה־15 במספר, בחר להוציא בהוצאת “בזלת” שהקים. “זאת הכרזת העצמאות שלי”, הוא טוען.