מתח סובב עולם
רצח מסתורי של בעלי מכון וירולוגי ישראלי סיני מאיים לעורר מהומה בינלאומית
- ישראל השבוע
- אהרון לפידות
פותחים תיק: רפי קליין מת. כמו הרצח של יורש העצר האוס טרי פרנץ פרדיננד בסרייבו, שהצית את מלחמת העולם הראשונה, גם הרצח של קליין מתניע שרשרת אירועים שהולכת וסוחפת לתוכה חצי עולם, כולל סין, טיבט, סוריה, טורקיה, וכמובן ישראל. קליין הוא הבעלים, בשותפות עם הסינים, של המכון הווירולוגי של בייג'ינג - CIBC )צ'יינה יזראל ביוג'נטיק קורפוריישן(, ובמ כון הזה הושגה תגלית חשובה עד כדי כך, שהיא יכולה להשפיע על האנושות כולה. גבולות הז'אנר: זהו הספר הרביעי שבו מככב הגיבור של "סו דות קטלניים, קשרים מסוכנים". די מעניין שהסופר, יגאל צור, בחר להפוך אותו לחוקר פרטי ולא לאיש מוסד. בארץ כמו שלנו, שנדמה שהמוסד מעורב בה בכל נושא של חוץ וביטחון, מגדול עד קטן - מוסדניק היה מתאים פה ככפפה ליד. אבל אני חושב שזהו מעשה חתרני מצידו של צור: כמו הגיבור של סדרת המותחנים השנייה שלו, נימר בקרמן, שהוא בלש חצי יהודי חצי בדואי - העובדה שדותן נאור פועל מחוץ למערכת מאפשרת לו חופש פעולה גדול יותר, והוא דמות מורכבת יותר ולכן מעניינת יותר. היבט מעניין נוסף של הספר הוא הפירוט הלא ייאמן של החיים בסין: המאכלים, הפילוסופיות והאמונות, והמנטליות הלאומית, שבאה לידי ביטוי מובהק במשפט שאומר אחד הגיבורים: "אני סיני, אחד ממיליארד וחצי בני אדם שהם אותה תבנית, אותה מחשבה - מה רצית שאהיה?"
מדד המתח: בספר הזה המתח סובב עולם. ההתרחשות העיק רית היא בסין, אבל כשליש ספר מוקדש למבצע נועז של המוסד בסוריה של בשאר אסד. משחק החתול ועכבר שמנהל נאור עם שירותי הביטחון הסיניים מורט עצבים וגדוש תפניות והתחמקויות של הרגע האחרון. סין, מתברר, היא מדינה כל כך גדולה, שבדומה לארה"ב בן אדם יכול להיעלם בה, ולא נודע כי בא אל קרבה.
שורה תחתונה: מותחן שנע בין קודקודים רבים - חלקם מעוגנים במציאות הקרובה מאוד, חלקם מפליגים למחוזות הדמיון הרחוקים, אבל כולם מעוררי מחשבה ועתירי מתח. ● סודות קטלניים, קשרים מסוכנים, יגאל צור,
בזלת, 276 עמ'